Róza Mater
1879 
1926 
Róza Mater
1879-1926 
Name:
Róza Mater
Nickname:
Birth name:
Wahl Viktória
Date of birth:
1879. May 31.
Town of birth:
Pozsony
Deceased:
1926. February 22.

"Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek, Hiába szállnak árnyak, álmok, évek."

Róza Mater [XY]’s life story

Mater Róza (Wahl Viktória)

Wahl Viktória néven született 1879. május 13-án Pozsonyban. Elemi iskoláját helyben végezte. 1893 nyarán elhatározta, hogy apáca lesz, 14 éves volt ekkor. Ebben az évben felvételt nyert a Szent Orsolya-rend pozsonyi tanítónőképzőjébe, az iskola értesítőjében a neve mellett az olvasható, hogy apácajelölt. Augusztus 26-án lett az orsolyitáknál jelölt, noha először Nagyszombatba akart menni a nővéréhez, aki ott volt apáca. Miután felvételt nyert, még vakációra sem akart hazamenni, csak a zárdának élt, de nem a családjától zárkózott el, szerette azt, csak elkötelezett életet élt.

1897 júniusában szerzett felső nép- és polgári iskolai tanítónői oklevelet, majd novícia lett, beöltözött augusztus 29-én. Szeptembertől már egykori iskolájában alkalmazták. Az 1900/1901-es tanévben „Soror Wahl Viktória…a tanítónőképező-intézetnél életbe lépett gyakorló iskola tanítónője lett.” közölte az orsolyiták értesítője. Ebből megtudható még az is, hogy a német nyelvre és a női kézimunkára is képesített tanítónő. Budapesten is tanult. 1903. június 28-án tette le a szent fogadalmat. Vezette az internátust, majd néhány évre juvenista-mesternő lett. Már ekkoriban sokat betegeskedett, de szívvel-lélekkel dolgozott. Az 1918/1919-es tanévben az 1. osztály osztályfőnöke volt, módszertant, gyakorlati tanítást, rajzot és hospitálást oktatott és ő volt a rajzszertár őre. 1919. november 13-án egy évre nagyváradi kinevezett helyettes főnöknő lett. mivel a főnöknő, akinek még egy évre volt megbízatása, eltávozott.

Mater Róza 1920. október 21-én jött Kisvárdára, ahol tíz nappal később általános szótöbbséggel főnöknővé választották. Ez volt az első választás a zárda élén, ő lett a második főnöknő a zárda életében. Nagy ambícióval fogott hozzá a rend felvirágoztatáshoz, de a sors másképpen rendelte. A következő év augusztusától kezdve állandóan betegeskedett. Sok kínos műtéten ment keresztül, hónapokig ágyhoz kényszerült. Majd négy és fél évig volt beteg, sokat szenvedett. Öt helyen mutatkozott nála a rák jele, de ő azt mondta, hogy Jézus öt szent sebét viseli, ezért elfogadta a sorsát.

Az 1926-os év úgy kezdődött, hogy a főnöknő a nyíregyházi kórházba került, de menthetetlennek nyilvánították, ezért január 16-án visszahozták a zárdába. Betegsége mellé még tüdőgyulladást is kapott, február 22-én meggyónt, és az apácákhoz szólva intette őket, hogy Szent Angéla szellemében éljenek és neveljenek, az építendő iskoláról is beszélt. Pár nappal korábban kapták meg ugyanis a hírt, hogy az állam nagyobb összeggel fogja támogatni az iskolaépület megvalósítását. Mater Róza még aznap, késő este, 46 éves korában elhunyt. Felravatalozták a zárdában, ahol február 24-én délután dr. Halászy Caesar, fényeslitkei plébános búcsúztatta el, majd kivitték az ún. régi temetőbe, ott helyezték végső nyugalomba.

Néző István