„kőbe vésett történet”

Kovács Sirkő és Gránit Abda

Sírkő készítő
Szolgáltatások
Sírkő készítés

Milyen anyagból válasszunk sírkövet, mikor és hol, ebben a témában szeretnénk segíteni Önöknek az elmúlt 20 év során szerzett tapasztalattal. De nem vállalkozói, hanem vásárlói szemszögből, a két legfontosabb tényező, az ár-érték szerint. Ugyan soknak tűnhet a lent megfogalmazott ismeretterjesztő dokumentáció, de a tisztánlátás végett szánjon rá 10 percet idejéből, mert meg fog térülni.


MŰKŐ SÍRKÖVEK

A műkő sírkövek mára kezdenek eltűnni, mivel az olcsóbb gránit sírkövek megközelítik árukat, melyek időtállósága kedvezőbb. Más kereskedők (nem tanult szakemberek, csak viszonteladók) állítják, hogy nedvszívó, foltosodik, mohásodik, nem fagyálló stb. és egyéb problémákat sorolnak fel. Na ők azok, akik nem értenek hozzá, hogyan kell olyan műköveket készíteni, amelyek ezt mind kibírják. Egyébként sem szabadna az előző generációk munkásságát, életművét szakmai hozzáértés nélkül becsmérelni. A régi műkő sírkövek 50-60 éve kint vannak a temetőkben, és noha mohásak (csak át kell csiszolni: nálunk 25-35 000 Ft között van az áruk 7-8 évente) ugyan, de nem fagytak szét azóta sem, nem úgy, mint az általuk behozott kínai, indiai import kövek, amelyek szintén képesek szétfagyni, foltosodni, mattulni stb. (további információ: lásd gránitok).

A műkő sírok több színben és szemcseszerkezettel készülnek. Fehér, szürke, vörös, sárga stb. színekben, melyek mészkőzúzalék és cement keveréke. Ezek mohásodása, ha nem kezelik, 8-10 év. Utána átcsiszolva majdnem úgy néz ki, mint előtte. Tartósságuk 20-50 év. A gránitszemcsés vagy bazaltzúzalékos fényezett műkövek ennél sokkal keményebbek, átcsiszolásuk eltolható akár 18-20 évre is. Az áruk nálunk 169 000-294 000 Ft között van. Bármikor szét-, összeszerelhető és felújítható. Műkő sírkövet az vásároljon, aki ezeket a paramétereket és az árukat megfelelőnek találja.


MÁRVÁNY SÍRKÖVEK

Keményebbek ugyan a műkőnél, de nem annyira, hogy ne mohásodjanak 10-15 év elteltével. Ezek szintén újracsiszolhatók és általában olyanok, mint új korukban. Áruk drágább a műkőénél, nálunk 2 személyes lefedve 250-650 000 Ft-ig terjed.

Bármikor szét-, összeszerelhető és felújítható, újrafényezhető. Márványt az vásároljon, akinek a csodálatos mintázata, színe, egyedisége és nem utolsósorban multja a fent írt kellemetlenségek ellenére is vonzó. Ellentétben egy-két tudatlan kereskedővel, nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek a leírtak függvényében.

Ha a kőfaragás egyik mekkájában, Olaszországban megfelel a temetőkben, ahol gránitot alig használnak, pedig van nekik bőven, akkor szerintem nekünk is megteszi. Az olaszok azt mondják, ,,ahogy mi öregszünk, velünk öregszik a márvány is”, ezért szeretik az antik öreg felületét. Mellette szól az is, hogy a világ egyik legnagyobb, legszebb sírköve is ebből készült, amely a Taj Mahal.


TÖMÖR GRÁNIT SÍRKÖVEK

Sokkal keményebbek, mint az előbb említett kövek, de nem mindegyik. A gránitok keménységét egy vízfelvételi együtthatóval lehet jellemezni. Minél kisebb ez a százalék, annál tömörebb, keményebb a gránit. Ha viszont átlép egy bizonyos százalékot, nem fagyálló ugyan, de mégis gránit. Tehát nem minden gránit használható sírkőkészítésre. Elmés konkurens kereskedők (tisztelet a kivételnek) állítják, az ő tömör gránit sírkövük az igazi. Rengeteg indiai, kínai behozott gránit van, amelyek több vizet szívnak magukba, mint az megengedett, ezért nem fagyállóak. Ezen kívül egy másik hibalehetőség is fenn áll. Több gránit ferritet tartalmaz, amely a szabadban felállítva az esőzések hatására oxidálódik. Így rozsdás foltok keletkeznek rajtuk. Tehát tévesek azok az állítások, hogy lúgnak, savnak, fagynak stb. ellenáll. Leginkább nem igaz az sem, hogy örök szín- és fénytartó. Minden gránit vulkanikusan átalakult kristályos kőzet. Ezért különböző fémek származékait tartalmazza, melyek csapadékkal találkozva oxidálódnak (beérnek, színük változik). Ez kb.1-2 éves folyamat, ami a gránit keménységétől függ. Fényes pedig maximum 120-130 évig (vízszintes felület) lesz a gránit, de nem egy-két importált nedvszívó fajta. Ezek kb. 50-60 év múltán kezdenek mattulni. Foltosodásra, rozsdásodásra (pl. koszorúk vasdrótja) pedig mindegyik hajlamos, csak a keménység és a sötétebb gránit szín gátolja bizonyos ideig. Az egyöntetű mintázatról annyit, az kőfaragó, aki táblákból dolgozik, össze tudja válogatni a keret, fedlap, fejkő stb. sírkő alkatrészeket, hogy azonosak legyenek. Más kereskedőnél 2 különböző kínai konténer rendelésekor (átlag szállítási idő 2-3 hónap eltérés) természetesen elég nehéz már két egyformát találni.

Ezért van néha, hogy a kínai, indiai sírköveket áruló kereskedőnél egy komplett sírkő más-más árnyalatú és mintázatú darabokból áll, mikor kiviszik a temetőbe. A telephelyen mindig az egyformát, szépet mutatják. De ha úgy szeretnénk válogatni, hogy ennek a sírnak kellene a fejköve, a másiknak a fedlapja, a harmadiknak meg a kerete, na akkor baj van, mert három különböző sírkőből fogják összerakni. Ugyanis ők nem gyártják rendelés után, hanem összeválogatják a már készet a konténerből.

Áruk hasonló a márványéhoz, nálunk 2 személyes lefedve már 169 000 Ft-tól elérhető, felső határ nincs. A határidő sürgős esetben egyedi síroknál is 14 nap. Bármikor szét-, összeszerelhető és felújítható, újrafényezhető. Ugyanolyan megfelelő sírkőkészítéshez, mint az előző két anyag, csak itt a csillogó, fényes felület, illetve a kevesebb gondozás népszerűbbé teszi. Gránit sírkövet csak telephellyel rendelkező kőfaragónál (ha gyártó)érdemes venni, ahol majdnem kizárt két egyforma kiállítva. De ha ugyanolyan formájú, fazonú sírkőből 4-6 különböző szín van kitéve, az elég konténerszagú.


BURKOLT GRÁNIT SÍRKŐ

Ez ugyanolyan sírkövet takar, mint a tömör, csak a sírkő keretnél (3 cm vastag tömör gránit) belülről még egy betonkoszorú is merevíti a sírkövet.

Áruk drágább, mint a tömör 5 cm-es gránitkereté. Nálunk 2 személyes lefedve már 189 000 Ft-tól vásárolható. A tömör gránit 5 cm-es keretnél ára drágább kb. 20-40 000 Ft-tal. Drágább, erősebb, vastagabb, hiszen egy vasalt betonkoszorú van belül, ami nem is látható. A eret rögzítése 8-as csavarokkal történik, míg az 5-ös tömör keretnél csak 6-os csavarokat lehet alkalmazni. Az 5-ös keret hosszú távon vetemedik és legalább 10 százalékban el is törhet. Ezzel szemben a burkolt keret élével egy ,,kamiont” is elbír.

Ezek után jönnek az eszetlen vélemények a mondva csinált szakemberektől: olcsóbb, mint a tömör gránit, elválik, mert hidegben-melegben máshogy viselkedik a két anyag, javítani pedig nem lehet. Na meg, hogy ők nem készítenek burkolt sírkövet. Nos hát ezzel a szaktudással szerintem semmilyet sem kellene elkészíteni. Olcsóbbnak mondják, mert ők nem tudnak ilyet készíteni, illetve csak így tudják eladni a behozott sírkövet, ami egyébként olcsóbb, csak drágábban adják.

Elválik? Amit ők készítenek, az biztos. De hamisan tagadják, mert mégis ugyanúgy csinálják. Ez bizonyított tény, mert aki a gránit sírkőhöz gránit járdaszegélyt készít, az ugyanezen technológiát alkalmazza. Ugyanis a járdán lévő gránitlap alá ők is betont vagy műkövet öntenek. Igazam van vagy igazam van.

Javítása lehetetlen?

Az elmúlt 20 éves szakmai tapasztalattal és folyamatosan fejlesztett technológiával kijelenthetem, 1 db keret javítása kb. 5-6 percet vesz igénybe. Persze nem a mi általunk készítettről beszélünk. Na, ez egy fényévnyi távolságnak tűnik (lehetetlen kontra 6 perc).

Mellékesen, aki nem tudná, a hőtágulás problémáját megoldván, más szakemberek és mi az elmúlt 20 év alatt egy speciálisan kifejlesztett diletációs technológiát alkalmazunk a két anyag között. Na, ezért nem válik el. Példaképpen az ,,okosok” szerint gránitlapot nem lehetne teraszokra, terekre, a régi betonra, illetve aszfaltra ragasztani. Győriek lásd egész belváros, különösképpen a Széchenyi tér. A ragasztáshoz hozzáfűzném még: hány csavar tartja szélvédőjét az autójában???


TÖMÖR 10 VAGY 8 CM VASTAG GRÁNITKERETTEL KÉSZÜLŐ SÍRKŐ

Ez gyakorlatilag mindenben megegyezik a burkolttal, csak még rákényszerítenek 7-8 cm vastag gránit megvásárlására. Ami a burkolt kivitelnél betonnal van helyettesítve, ebből viszont semmi sem látszik, pláne egy lefedett sírkőnél. A gránit kívülről teljesen eltakarja a gránitot, még egy kósza napsugár sem fér hozzá. Ennek ára van, na nem annyi, mint amit elkérnek érte egy sírkőnél szín függvényében, nálunk kb. 50-80 000 Ft, máshol 100-500 000 Ft is lehet. Semmivel sem stabilabb, semmivel sem erősebb, mint a burkolt keret, sőt még vetemedni is képes a vasalás hiányában. Ettől függetlenül mindenkinek ajánlom, akinek megéri az árkülönbséget. Aki ilyet vásárol, legalább érdeklődjön körbe, mert lehet, hogy szépen hangzik, de a végösszeg számít, amiből lehet, hogy máshol kettő is kijönne. Nem tudok jobb hasonlatot, mint egy ház alapja, amelynek 60 cm szélesnek kell lennie előírás szerint, de mert drága, ezért azt mondják, legyen 90 cm széles.

Sajnos sokan beleugranak e téves mendemondákba, mert azt hiszik, ami drága, következésképpen jó is. Ez nem így van, ez csak egy rossz beidegződés. A legfontosabb mindig az ár–érték arány. Ha valahol ugyanazt adják több százezerrel olcsóbban szakembernél, nem biztos, hogy rosszabb, mert azt mondják, csak kisebb az árrés.

Remélem, sikerült kimerítő tájékoztatást adni mindenki részére. Amennyiben további információra lenne szüksége, ha kérdése lenne, vagy személyesen is felkeresne bennünket, várjuk szíves érdeklődését!


A KARBANTARTÁSRÓL

Műkő, márvány, mészkő sírköveknél egyszer tavasszal (hóolvadás után) és ősszel (lombhullás után) érdemes a sírkövet vagy egyéb terméket sima tiszta vízzel sárkefével átmosni. Így a ráült porréteg eltávolításával a mohák, zuzmók nem tudnak megtelepedni a kő felületén.

Fontos, hogy semmilyen vegyszert, sósavat, hipót, fehérítőt stb. ne használjunk a mosáshoz, mert a műkő elszíneződését és a felület kopását eredményezheti. Ha makacs szennyeződéssel kell megbirkózni, akkor inkább a sárkefét váltsuk gyökérkefére. Ha így sem lesz tiszta, akkor már csak csiszolással lehet eltávolítani.

Fényezett műköveknél, amelyek kőviasszal bevontak, a mosás és száradás után a viaszréteget pótolni kell évente kétszer. Így a kő felületi fényezése megvédhető hosszú távon az időjárás viszontagságaival és a mohásodással szemben. Gránit sírköveknél a mosás során használhatunk a vízhez ecetet vagy ablaktisztítót. Hasonlóan járunk el, mint egy ablaktisztításnál.

Nagyon fontos még, hogy bármely kőről legyen szó, a viasz, olaj, zsír stb. beszívódnak a belsejébe, így eltüntethetetlen foltot okoznak. Konyhai pultoknál impregnáló szereket kell alkalmazni a kő védelmében.

Amennyiben további információra lenne szüksége, ha kérdése lenne, vagy személyesen is felkeresne bennünket, várjuk szíves érdeklődését!Még nem partnerünk? Regisztrálja kegyeleti szolgáltatását most!
Szolgáltatása, vállalkozása néhány lépés után megjelenhet oldalunkon, ehhez csak pár adatot kell megadnia. A regisztrációt követően lehetősége van a vállalkozása adatlapjának részletes kitöltésére: bemutatkozás, a szolgáltatások részletes ismertetése, képek feltöltése, elérhetőségek megadása.
Lapidaris