„memories etched in stone”

Bessenyei György szobra

Memorial information
Country Hungary
County Szabolcs-Szatmár-Bereg
City/Town Nyíregyháza
Address Nyíregyháza, Bessenyei tér 18, 4400
Built 1899
Built by Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal
Story of the grave
Bessenyei György szobraNyíregyháza egyik legrégebbi központi terén 1928-tól áll Bessenyei György álló alakos szobra. Az idő közben megújult téren, amely Nyíregyháza Kulturális negyedének egyik központi tere, több alkotás is helyet kapott: Krúdy Gyula, Váczi Mihály szobrai.Kovács István törvényszéki bíró a vármegye 1889. október 8-i közgyűlésén indítványozta, hogy állítsanak emléket a megye nagy szülöttének, Bessenyei György testőrírónak. A megye magáévá tette a gondolatot és gyűjtést hirdetett az ércszoborra. A pénz azonban lassan gya...
Read full story
Bessenyei György szobra

Nyíregyháza egyik legrégebbi központi terén 1928-tól áll Bessenyei György álló alakos szobra. Az idő közben megújult téren, amely Nyíregyháza Kulturális negyedének egyik központi tere, több alkotás is helyet kapott: Krúdy Gyula, Váczi Mihály szobrai.
Kovács István törvényszéki bíró a vármegye 1889. október 8-i közgyűlésén indítványozta, hogy állítsanak emléket a megye nagy szülöttének, Bessenyei György testőrírónak. A megye magáévá tette a gondolatot és gyűjtést hirdetett az ércszoborra. A pénz azonban lassan gyarapodott, így 1894 tavaszán törvényhatósági határozatba foglalták, hogy a szobrot mindenféleképpen felállítják, lehetőleg a millenniumi ünnepségsorozat egyik részeként. Újra gyűjtést hirdettek és az 1895-ben kiírt pályázatra év végéig 16 pályamunka érkezett. Ekkor derült ki, hogy nincs hiteles ábrázolás a testőríróról, mert amiről azt hitték, hogy Bessenyeit ábrázolja, az a szintén bécsi gárdista, Czirjék Mihály arcképe volt. A bíráló bizottság, amelynek tagja volt Benczúr Gyula is, Kallós Ede pályaművét ítélte megvalósításra méltónak, de díjazták Holló Barnabás és Donáth Gyula terveit is. A tervezett millenniumi leleplezés azonban elmaradt. A művésszel a szerződést csak 1897-ben kötötték meg, míg Kallós a 3 méteres mintával 1898 tavaszára lett készen. A nyár folyamán ércbe is öntötték Bessenyei alakját, azonban a tervezett októberi leleplezést Erzsébet királyné halála miatt a következő évi tavaszi közgyűlésre halasztották. A vármegye első köztéri szobrának leleplezésén, 1899. május 9-én lobogódíszbe öltözött város fogadta a vármegyék küldötteit, az országos kulturális egyletek képviselőit, a helyi notabilitásokat, valamint a királyi utasításra megjelent négy királyi testőrt. A szobor felállítását előkészítő munkálatok, majd az országos érdeklődést kiváltó nagyszabású avatási ünnepély és ünnepségsorozat fő szervezője az 1898-ban megalakult Bessenyei Kör volt. A művészi kivitelezésű talapzatot Balázs István készítette Kosztolányi-Kann Gyula műépítész tervrajza alapján. Bessenyei ércbe öntött alakját 1928-ban áthelyezték, a helyén pedig felállították Kisfaludi Strobl Zsigmond alkotását, a Hősök szobrát.
Candles
Lapidaris
No candles are lit at the moment.
Light a candle for the departed by clicking the button below.
Light a candle
Silent words
Lapidaris
No one has written a memorial yet.
Write a memorial about the departed by clicking the button below.
Write memorial
Light a candle
Light a candle in memory of your lost loved one. Please, fill in your name. Adding a message is not required. The candles you light will burn for 7 days on the departed's memorial site.
You can leave a message for your loved one, in which you can tell about a shared experience, or share your thoughts with other relatives, aquaintances, or friends.

The name or names of visitor(s). E.g.: "Béla" or "Béla and family", or you can give full names, it is up to You.
Required field!

Required field!

You need to check the box that says “I am not a robot”
Edit
The name or names of visitor(s). E.g.: "Béla" or "Béla and family", or you can give full names, it is up to You.
Required field!
Required field!
Enter email address
Sign up with your email address to receive updates about any changes on the memorial page.
The e-mail address you signed up with.
 
Lapidaris