„historia wyryta w kamieniu”

Bacskai Református Templom

„Bacska községet már az 1214-re datált leleszi alapítólevél is említi. Az itt élők néhány évszázaddal később készséggel fogadják a reformáció térhódítását. Ezt bizonyítja, hogy a községben egy időre a római katolikus hitélet is megszűnt. Jelenlegi ősi templomuk, amelynek elődje már a 14. század első felében is megvolt, a református gyülekezeté lett. 1629. szeptember 13.-án Miskolczi Csulak István zempléni református esperes végez vizitációt a gyülekezetben. A gyülekezet történetének következő meghatározó időpontja 1715. Ekkor maradnak a református ősök templom nélkül, mert addig használt templomuk visszakerül a katolikusok tulajdonába. A református gyülekezet 1771-ben Mária Teréziához küldött beadványban még megkísérli visszaigényelni az egykori templomot, sikertelenül.
A templom nélkül maradt hívek istentiszteleteiket abban az időben valószínűleg valamelyik tágasabb, esetleg kisnemesi portán tartották, de végig ott lehetett bennük a saját templom iránti vágyakozás. Egy feljegyzés szerint 1782-ben, esetleg 1787-ben a bacskai reformátusok fatemplomot építenek, amely a jelenlegi templom megépítéséig szolgálta a gyülekezetet.
A mintegy 150 tagot számláló gyülekezet mai temploma 1823 és 1830 között épült. A templom akkor megépült hajórészéhez először 1850-ben harangláb, majd később, 1858-ban torony épült. Az idők folyamán azonban a meglévő templom szűknek bizonyult, ezért 1914 és 1918 között átépítették. Az akkor eszközölt kibővítő munkákkal, illetve új torony megépítésével nyerte el templomunk mai formáját. A megújult templomot 1918 őszén szentelték fel. Azóta karbantartó és állagmegőrző munkálatok 1935-ben, illetve 1968-ban voltak. 2001-ben a külső és belső homlokzat lett tatarozva, 2007-ben pedig a hajórész új tetőt kapott. A templom jelenlegi képe a 2016 és 2019 között végzett munkálatokkal alakult ki. A bacskai gyülekezet területéhez tartozik még a közeli Battyán község szórványreformátussága is.”
Szczegóły obiektu pamięci
Kraj Słowacja
Województwo Košický kraj
Miejscowość Bačka
Adres Hlavná 177
Postawiony 2019
Postawiony przez Bacskai Református Egyházközség
Znicze
Lapidaris
W tej chwili nie został zapalony ani jeden znicz za zmarłych
Zapal świeczkę za zmarłych, klikając przycisk poniżej!
Zapalanie znicza
Ciche słowa
Lapidaris
Nikt jeszcze nie napisał upamiętnienia
Napisz upamiętnienie zmarłego, klikając przycisk poniżej!
Zamieszczenie upamiętnienia
Zapalanie znicza
Zapal znicz ku pamięci zmarłego! Proszę podać swoje imię, wiadomość nie jest wymagana. Zapalone znicze palą się przez 7 dni na profilu zmarłego.
Możesz napisać wiadomość skierowaną do zmarłego, podzielić się piękym wspomnieniem lub podzielić się wspólnym doświadczeniem z innymi krewnymi, przyjaciółmi i przyjaciółmi.

Nazwanie upamiętniającego lub upamiętniających. Na przykład "Béla" lub "Béla z rodzina", możliwe jest także podanie całego imienia i nazwiska - to już zależy od upodobania.
Nie może pozostać puste!

Nie może pozostać puste!

Musisz zaznaczyć „Nie jestem robotem”.
Edycja
Nazwanie upamiętniającego lub upamiętniających. Na przykład "Béla" lub "Béla z rodzina", możliwe jest także podanie całego imienia i nazwiska - to już zależy od upodobania.
Nie może pozostać puste!
Nie może pozostać puste!
Podanie adresu e-mail
Wpisz swój adres e-mail, aby otrzymywać informację o wprowadzanych zmianach na stronie!
Twój adres e-mail, którym wcześniej został użyty podczas rejestracji.
 
Lapidaris