„memories etched in stone”

Paksírkő Kft.

Headstone maker
Services
Síremlékek, kripták, urnasírok, készítése. Régi síremlékek tisztítása, helyre állítása, helyszíni betű vésés és után festés

HASZNOS TUDNIVALÓK

TANÁCSADÁS A SÍREMLÉK KIVÁLASZTÁSÁHOZ


GRÁNIT , MIÉRT IS EZT AZ ANYAGOT AJÁNLJUK?

Röviden: síremlék készítésére ez a legjobb, ebben évtizedek múlva sem fog csalódni.

A gránit a természetben előforduló mélységi magmás kőzet , mely a legelterjedtebb a Földön. Nagy mélységben , magas hőmérsékleten , lassú lehűlés útján keletkezett. Legfőbb

alkotóelemei a kvarc az alkáliföldpát és a csillám. Rendkívüli keménységét és ellenálló képességét az eltérő nagyságú és keménységű szerkezeti szemcséinek köszönheti.

Színe , széles skálán mozog , de igazi „arcát” magas fényű polírozásnál mutatja meg .

Rendkívüli keménysége miatt , csak speciális szerszámokkal munkálható meg. Tömör szerkezetéből adódóan jól ellenáll az időjárás viszontagságainak (meleg, fagy, hó, eső), a korróziónak. Sajnos hazánkban nem található meg ez a nagyszerű kőzet, ezért a világ különböző részein (például: India, Brazília, Svédország) bányászott anyagok kerülnek felhasználásra. Változatos színüket a bennük található ásványok határozzák meg, éppen ezért nincs két teljesen egyforma kőtömb. Ettől lesz minden gránit termék kicsit egyedi.

A kültéren lévő csiszolt gránitanyag hosszú távon sem igényel különösebb karbantartást.

Gondozásánál általában puha száraz rongy ajánlott.

Foltosodásra ez a kőzet kevésbé hajlamos , viszont a fém koszorúvázaknál keletkező rozsdát és egyéb olajakat , pl. viaszt érdemes távol tartani felületüktől ( főleg a világos színű gránitoktól) .Ezek kiküszöbölésére a jól bevált alátétfólia vagy kővédő , kőápoló szer használható.

Fényét megőrzi, nem mohásodik , nem fagy szét. Rendkívül előnyös tulajdonságai miatt készítjük síremlékeinket ezekből a csodálatos anyagokból, melyeket GRÁNITNAK nevezünk.

 • A sírkő a megemlékezés kézzelfogható jelképe, ezért kiválasztására érdemes különös gondot fordítani.
 • Mindannyian olyan síremléket szeretnénk készíttetni, mely évtizedekig méltóképpen őrzi az elhunyt szerettünk emlékét.
 • Hogy segítsünk Önnek? Kérem vegye figyelembe szakmai tapasztalatunkat, javaslatainkat.


Mennyi idő után lehet síremléket készíttetni , temetés után?

Akár azonnal is.

A sírkő alapjai (betonáthidaló, gerenda, helyszínen készített vasbeton járda) a szűz földre van elhelyezve, amire kerül a síremlék. Így a felépítmény nem a mozgatott földre van építve. Sajnálatos módon, ha a szűz föld megmozdul, akár évtizedekkel később is, a síremlék megbillenhet.


MILYEN ALAPRA ÉPÜLJÖN? HOGYAN KERÜLHETŐ EL A SÜLLYEDÉS?

Lehetőség szerint helyszíni vasbeton alapot készítünk akár cölöp alappal kiegészítve.


MILYEN ANYAGOT VÁLASSZAK A SÍRKŐNEK?

 • Ár szempontjából a műkő sírkő a leginkább kedvező, (bár ma már ez sem minden esetben igaz) érdemes tudni, hogy ezek a sírkövek öntött anyaguk lévén rövidebb élettartamúak, mint a természetes anyagok. Hátrányai: erősen nedv szívó, mohásodik, foltosodik, rozsdásodik, ha megakarjuk őrizni eredeti színét, akkor időnként újra kell csiszolni. Mindezen tulajdonságai ellenére ha önnek lehetősége lesz a későbbiekben a sírkő rendszeres karbantartására akkor hosszú évekig szép marad.
 • Természetességénél fogva síremlék készítésére a legalkalmasabb a Gránit. Előnye: savas esőnek, lúgnak ellen áll nem erősen nedv szívó, nem mohásodik, nem foltosodik, nem rozsdásodik, felújításra nincs szükség.


MILYEN KIEGÉSZÍTŐKET VÁLASSZAK?

– Gránit kiegészítőként választható a síremlék színével megegyező gránitváza, vázák és mécses.

– Bronz kiegészítőként választható még a felirattal harmonizáló színű bronzvázák, mécsesek és örökmécsesek.

– Bronzbetűk alkalmazásakor (pl. név ), minden egyes betűt fúrással és ragasztással rögzítünk a kőbe. Ennél a lehetőségnél is választható a felirattal harmonizáló egyéb bronz díszítőelem is, mint pl.: keresztek, virágok stb.

– Homokfúvásos technikával, melynek során a betűket a gránitba véssük, majd a megrendelő igénye szerint kifestjük vagy natúr színűre hagyjuk (A natúr betűk nem minden kőfajtán érvényesülnek!). Ezzel a technikával különböző kereszt illetve virág díszítéseket is tudunk készíteni.

– Minden kiegészítőt, amit a síremlékre teszünk, fúrással – dübelezéssel, ragasztással rögzítünk.


GYAKRAN FELMERÜLŐ KÉRDÉSEK

 • Milyen karbantartást igényel a gránit síremlék?
 • Csak tiszta vízzel kell lemosni, vagy szappanos dörzsivel lehetséges megtisztítani az erősebb szennyeződésektől.
 • Milyen a fuga?
 • Színtelen: átveszi a kő színét.
 • Rugalmas: a nagy hőingadozás miatt a kövek tágulnak és összehúzódnak egymáshoz képest (diletáció).
 • A sírkövet télen védeni kell?
 • A gránit síremléket nem szükséges, mert ellenáll a fagynak.
 • Mennyi időt bír az arany betű?
 • 10-15 évet.
 • Milyen vastag fedlapot érdemes készíttetni?
 • 3-4-5cm gránitból műkőből 8-10cmvastagságút


MI HATÁROZZA MEG A MÉRETEKET?

Manapság már egyre több helyen (főleg városokban) helyi rendelet szabályozza a telepíthető síremlék méreteit. Ebben az esetben ehhez kell igazodni.

Az általunk készített síremlékek méretei általában megfelelnek a telepíthető normáknak. Természetesen a standard méretek mellett egyedi méretű sírokat is készítünk.

Mivel saját műhelyünkben magyar munkaerővel készítjük termékeink nagy részét, ezért, szinte bármilyen igényt teljesíteni tudunk.


MI BEFOLYÁSOLJA AZ ÁRAKAT?

A síremlékek árképzésében több tényező játszik szerepet.

– Elsősorban a gránit színe a befolyásoló tényező. A különböző színek között jelentős árkülönbségek vannak.

– Meghatározó az anyag vastagsága is.

– A kidolgozások milyensége (kerekítések, fózolások).

– A faragások, díszítések (felületi vagy térbeli) .

Ár össze hasonlításoknál ezekre nagy körültekintéssel érdemes figyelni, mivel sokszor ezzel tudják megtéveszteni a megrendelőket (pl. xy-nál olcsóbb az ár, de vékonyabb, kevésbé megmunkált, stb. ez akkor nem tűnik fontosnak, viszont idővel ezek okozzák a sok bosszúságot , problémát ).


KÉRJEK-E ÜLTETŐ FELÜLETET A SÍRRA?

Ha ültető felülettel rendeli a sírkövet, ügyelni kell arra, hogy túl nagyra burjánzó növényt ne ültessen, mert szétfeszítheti a sírkövet, és nehezíti az esetleges bontást. Bármilyen alakzat, forma választható, anyagtípustól függetlenül (bármilyen anyagú sírkőbe kérhető) .


MILYEN ANYAGBÓL KÉSZÜLJÖN A JÁRDA, AMI A SÍRKÖVET VESZI KÖRÜL ?MŰKŐBŐL-BETONBÓL, VAGY GRÁNITBÓL?

A műkő-beton járda előnye, hogy olcsóbb, nem annyira kényes, könnyebben és olcsóbban pótolható.

A gránitborítású járda drágább, de esztétikusabb, akár csúszásmentesített kivitelben is elkészíthető.


MENNYI IDŐ ALATT KÉSZÜL EL A MEGRENDELT MUNKA?

Általánosságban 4-6 hét , anyagtól és különleges igényektől függetlenül, de sürgős esetben akár 3 munkanapon belül is elkészítjük bármilyen anyagból, ha nem tartalmaz műkövet.


A BRONZ BETŰ JOBB VAGY A VÉSETT?

Ami a kőbe van vésve tartós, ami rá van téve ( pl. bronz feszület ), azt ellophatják a színes fém gyűjtők. A bronz drágább és az ára, többszöröse lehet a vésett betű árának. A bronz betűk pótlása jóval költségesebb, és a régebben fent lévő betűktől színben eltér az új.


MILYEN KÉPEKET VAGY FELIRATOKAT RAKHATOK A SÍREMLÉKEMRE?

A kép lehet lézer gravírozott, vagy porcelán.

A lézer gravírozott: speciális eljárással készül kifejezetten homogén fekete felületre, mely egy jó minőségű fényképről készül. Előnye a tartósság és a nagy méret (akár 120×240 cm), hátránya- nem lehet színes.

Porcelán kép: többfajta méret, alak és színben is kérhető.

Előnye, hogy színes is lehet, hátránya , hogy sérülékeny.


MIKOR KELL FIZETNEM?

A fizetés két részletben történik:

 • A sírkő megrendelésnél 50% foglalót veszünk fel.
 • A sírkő kiszállítása és hiánytalan átvétele után a fennmaradó összegetrendezzük .


MIKOR VESZÍTEM EL A GARANCIÁIMAT?

Amennyiben bármilyen beavatkozás, változtatás, éri a síremléket, melyet cégünkön kívül álló szakemberek, kontárok végeznek, az a garancia teljes vesztését okozza.


MAGYARORSZÁG EGÉSZ TERÜLETÉN VÁLLALNAK SÍREMLÉKSZÁLLÍTÁST, ÁLLÍTÁST?

Igen! Az ország teljes területén vállalunk szállítást.


MIÉRT VAN SZÜKSÉG A RÉGI SÍROK FELÚJÍTÁSÁRA?

Elsősorban a műkő síremlékeket kell felújítani, pl. mohásodás, elszíneződés, rozsda felszívódás, repedezés, süllyedés miatt.

Felújítás folyamatai: Amennyiben az alap nem megfelelő mindent szétszedünk és új alapot készítünk, majd szakszerűen visszaépítjük.

A felújításra szoruló elemeket géppel lecsiszoljuk, a keletkezett repedéseket kitömítjük, kihézagoljuk cementtel ill. szilikonnal.

Do you want to become our partner? Register your funeral services now!
Your services and your enterprise can appear on our website, after having completed a few steps and submitting some of your data. After registration you can fulfil your profile with details: introduction, detailed presentation of your services, uploading pictures, giving contact information.
Lapidaris