„memories etched in stone”

Kossuth Lajos

1802-1894
NAME Kossuth Lajos
Birth name Kossuth Lajos
Date of birth 19 September 1802
Place of birth Monok, Hungary
Decased 20 March 1894
Memorial information
Country Hungary
County Szabolcs-Szatmár-Bereg
City/Town Nyíregyháza
Address Nyíregyháza, Kossuth tér 1, 4400
Built 1912
Built by Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal
Story of the departed
Udvardi és kossuthfalvi Kossuth Lajos (Monok, 1802. szeptember 19. – Torino,Olaszország, 1894. március 20.) magyar államférfi, a Batthyány-kormány pénzügy minisztere, a Honvédelmi Bizottmány elnöke, Magyarország kormányzó-elnöke. A nemzeti függetlenségért, a rendi kiváltságok felszámolásáért és a polgári szabadságjogok biztosításáért vívott 19. századi küzdelem egyik legnagyobb alakja, a magyar szabadságharc szellemi vezére. Máig egyike azoknak, akik a magyar nép emlékezetében leginkább megtestesítik az 1848–1849-es forradalmat és sza...
Read full story
Udvardi és kossuthfalvi Kossuth Lajos 

(Monok, 1802. szeptember 19. – Torino,Olaszország, 1894. március 20.) magyar államférfi, a Batthyány-kormány pénzügy minisztere, a Honvédelmi Bizottmány elnöke, Magyarország kormányzó-elnöke. A nemzeti függetlenségért, a rendi kiváltságok felszámolásáért és a polgári szabadságjogok biztosításáért vívott 19. századi küzdelem egyik legnagyobb alakja, a magyar szabadságharc szellemi vezére. Máig egyike azoknak, akik a magyar nép emlékezetében leginkább megtestesítik az 1848–1849-es forradalmat és szabadságharcot, Széchenyivel és Petőfivel együtt. Róla kapta a nevét az evangélikus gimnázium. A gimnázium vezetése 1890-ben felvette a kapcsolatot a turini száműzetésben élő Kossuth Lajossal, aki saját kezűleg írt szép levelében(ma is megtalálható az igazgatói szoba falán) hozzájárult, hogy az ő nevét viselje a Kossuth-Emlékalapítvány, melynek kamataiból ma is minden évben a Kossuth-pályázatra beadott legjobb munkákat jutalmazzuk. Ezzel a gimnázium a Kossuth Lajos által képviselt nemzeti szellemiséget is vállalta.
Candles
Lapidaris
No candles are burning for them at the moment.
Light a candle for your lost loved one by clicking on the button below!
Light a candle
Silent words
Lapidaris
No one has written a memorial yet.
Write a memorial about the departed by clicking the button below.
Write memorial
Light a candle
Light a candle in memory of your lost loved one. Please, fill in your name. Adding a message is not required. The candles you light will burn for 7 days on the departed's memorial site.
You can leave a message for your loved one, in which you can tell about a shared experience, or share your thoughts with other relatives, aquaintances, or friends.

The name or names of visitor(s). E.g.: "Béla" or "Béla and family", or you can give full names, it is up to You.

Edit
The name or names of visitor(s). E.g.: "Béla" or "Béla and family", or you can give full names, it is up to You.
Required field!
Required field!
Enter email address
Sign up with your email address to receive updates about any changes on the memorial page.
The e-mail address you signed up with.
 
Lapidaris