„memories etched in stone”

Kocsis Sándor
„Kocka”

1929-1979
NAME Kocsis Sándor
Birth name Kocsis Sándor
Date of birth 21 September 1929
Place of birth Budapest, Hungary
Decased 22 July 1979
Memorial information
Country Hungary
County Pest
City/Town Budapest
Address 1095 Budapest Mester u. 56-58.
Built 2020
Built by BGSZC Szent István Technikum és Kollégium
Story of the departed
Kocsis Sándor Budapesten született 1929-ben. Az apja is labdarúgó volt, ám alacsony szinten, egy kelenföldi csapatban rúgta a labdát. A futball szeretetét azonban átadta. Az apa a Teleki téren volt éjjeli őr sokáig, azt is megengedte, hogy a fia ott focizzon naphosszat a többi gyerekkel. Megesett, hogy a hét-nyolc éves kicsik még éjfélkor, a Hold fénye mellett rúgták a labdát. Hamar a Ferencváros csatára lett, 19 évesen hétvégén a zöld-fehéreknél játszott, amúgy pedig az Anyag és Árhivatalban dolgozott havi 288 forintért. Aztán a poli...
Read full story
Kocsis Sándor Budapesten született 1929-ben. Az apja is labdarúgó volt, ám alacsony szinten, egy kelenföldi csapatban rúgta a labdát. A futball szeretetét azonban átadta. Az apa a Teleki téren volt éjjeli őr sokáig, azt is megengedte, hogy a fia ott focizzon naphosszat a többi gyerekkel. Megesett, hogy a hét-nyolc éves kicsik még éjfélkor, a Hold fénye mellett rúgták a labdát. 

Hamar a Ferencváros csatára lett, 19 évesen hétvégén a zöld-fehéreknél játszott, amúgy pedig az Anyag és Árhivatalban dolgozott havi 288 forintért. Aztán a politika közbeszólt. A Rákosi-rendszer előbb a Ferencváros nevét vette el, beolvasztották ugyanis a klubot az élelmiszeripari dolgozók szakszervezetének csapatába, majd a zöld-fehér színt is, így lett a rendszer ellenségének tartott csapatból Budapesti Kinizsi, piros-fehér dresszben. Ekkor már Kocsis a Honvédban futballozott, mivel a katonaság előtt álló fiúnak nekiszegezték a kérdést: elmegy sorkatonának a határra vagy Kispestre igazol. Az utóbbit választotta. 

A többi ismert. Kocsis Sándor, vagyis Kocka minden idők egyik legeredményesebb csatára lett, a válogatottban is szórta a gólokat. Ott volt a londoni 6:3 alkalmával is a pályán és az 1954-es, vb-ezüstérmes csapatnak is tagja volt (ő lett a világbajnokság gólkirálya is). Aztán a levert forradalom után más játékosokkal egyetemben nem jött haza egy külföldi túráról. Kocsis elvtárs (legtöbbször így írtak róla az újságok) feketelistára került, itthon csak elvétve lehetett hallani arról, hogy a firenzei kitérő után a nagy hírű Barcelona focicsapatában is szórta a gólokat. 

A karrierje befejezése után Barcelonában üzemeltetett egy kávézót a feleségével és nagy szeretetben nevelték a három gyermeküket. De aztán csőstül jöttek a bajok. 1974-ben egy reggeli készülődésnél a borotválkozó szekrény leesett a falról és az egyik lábfejét találta el. Kocsis nem tulajdonított nagy jelentőséget neki, ám a lábfeje elkezdett feketedni, sehogy sem gyógyult. Aztán megérkezett a lesújtó diagnózis: amputálni kellett a testrészt. A vérkeringése ugyanis ekkora már nagyon rossz volt a lábában, Kocsis ugyanis szenvedélyes dohányos volt. Már fiatal játékosként 8-10 szál cigarettát szívott naponta, később pedig sokkal többet. Nem mellékesen gyomorrákot is diagnosztizáltak nála, ami még inkább mélybe lökte lelkileg, főleg, hogy kiskorától irtózott a betegségektől és a kórháztól. Depressziós lett s bár a felesége mindent megtett, hogy kirángassa belőle, sajnos nem járt sikerrel. 1979-ben, nem sokkal a halála előtt is azért látogattak haza, hogy hátha ez erőt ad a volt klasszis játékosnak. A közel állók szerint Kocsist már az sem tudta kihozni a lelki gödörből, hogy hazatérhetett. Többeknek azt mondta, a legjobb lenne itthon meghalni s utóbb derült ki az is, volt egy öngyilkossági kísérlete is a pesti Royal szállóban, ki akart ugrani az ablakon, ám megakadályozták. 

Kocsis visszautazott Barcelonába, ahol aztán 1979. július 22-én, a klinika harmadik emeleti szobájából a mélybe zuhant. Egyedül volt a helyiségben mikor a tragédia történt. A hírügynökségek öngyilkosságot írtak, itthon viszont elhallgatták a történteket. Így eshetett meg az is, hogy a sportlap, amely évtizedekkel korábban ajnározta a játékost, a halálhírét a római asztalitenisz utánpótlás Európa-bajnokság tudósításában említette csak meg, ott is arról írtak, hogy az olasz újságok nagy terjedelemben foglalkoznak Kocsis halálával. Kocsis Sándor csupán 49 éves volt mikor meghalt. Spanyolországban temették el, 2012 óta pedig a Szent István Bazilika kriptájában pihen. 

Mindene volt a labdarúgás. Három évesen esténként az ágyban fejelgettek az édesapjával. Később aztán az imádott csapatából átirányították egy másikba, a levert forradalom után pedig ő döntött úgy, hogy nem marad. A pályán verhetetlen volt, a pályán kívül viszont nem volt kegyes hozzá a sors. 
Candles
Lapidaris
No candles are burning for them at the moment.
Light a candle for your lost loved one by clicking on the button below!
Light a candle
Silent words
Lapidaris
No one has written a memorial yet.
Write a memorial about the departed by clicking the button below.
Write memorial
Light a candle
Light a candle in memory of your lost loved one. Please, fill in your name. Adding a message is not required. The candles you light will burn for 7 days on the departed's memorial site.
You can leave a message for your loved one, in which you can tell about a shared experience, or share your thoughts with other relatives, aquaintances, or friends.

The name or names of visitor(s). E.g.: "Béla" or "Béla and family", or you can give full names, it is up to You.

Edit
The name or names of visitor(s). E.g.: "Béla" or "Béla and family", or you can give full names, it is up to You.
Required field!
Required field!
Enter email address
Sign up with your email address to receive updates about any changes on the memorial page.
The e-mail address you signed up with.
 
Lapidaris