„memories etched in stone”

Magyar Közösségi Ház

„Társulásunk 2003-tól működteti a nagykaposi Magyar Közösségi Házat, 2004-től az intézmény a Mécs László könyvtárral , 2007-től pedig a Gordius plus képzőközponttal bővült.”
Memorial information
Country Slovakia
County Košický kraj
City/Town Veľké Kapušany
Address Čepeľ 64
Built 2003
Built by Nagykapos és Vidéke Társulás
Story of the grave
A nagykaposi Magyar Közösségi Ház 2003 decemberében kezdte meg működését, helyi ill. regionális közművelődési feladatokat ellátó intézményként. Egy korábbi családi ház felújításával és átalakításával vált az Ung-vidéki magyar kulturális és közösségi élet meghatározó szellemi központjává. A civil szervezetek számára székhelyet és közösségi termet biztosít, míg a kulturális csoportok munkáját gyakorlási és fellépési lehetőségekkel segíti.Küldetése, hogy Ung-vidéken a magyarság megmaradásának és a magyar identitás erősítésének motorja le...
Read full story
A nagykaposi Magyar Közösségi Ház 2003 decemberében kezdte meg működését, helyi ill. regionális közművelődési feladatokat ellátó intézményként. Egy korábbi családi ház felújításával és átalakításával vált az Ung-vidéki magyar kulturális és közösségi élet meghatározó szellemi központjává. A civil szervezetek számára székhelyet és közösségi termet biztosít, míg a kulturális csoportok munkáját gyakorlási és fellépési lehetőségekkel segíti.Küldetése, hogy Ung-vidéken a magyarság megmaradásának és a magyar identitás erősítésének motorja legyen.

Célja a magyar hagyományok ápolása, magyar önazonosságot erősítő rendezvények szervezése, segíteni az itt élőket magyarságuk vállalásában és megélésében.Ennek a célkitűzésnek megfelelve az intézményben pezsgő kulturális és közművelődési élet zajlik, a házat működtető Nagykapos és Vidéke Társulás számos kulturális esemény és szabadidős tevékenység szervezésében és lebonyolításában vesz részt. Nemzeti ünnepeinkről való megemlékezések, szakmai előadások, író-olvasó-, kórus- és diáktalálkozók, könyvbemutatók, filmvetítések, művészeti kiállítások, népi mesterségek napja, történelmi-, irodalmi- és szavalóversenyek, könyvkiadások, konferenciák, tanfolyamok, karvezetői továbbképzés, óvodai és iskolai beiratkozási programok, valamint a már tradícióvá vált Mécs László és Erdélyi János Emléknapok megvalósításával élteti a magyar nyelvű kultúrát a régióban.2004-ben sikerült az épület egy korábban lebontásra ítélt részét felújítani, melyben létrejött a Mécs László Könyvtár, ami helyben olvasható és tanulmányozható, főként a régióra vonatkozó, illetve a város jeles alakjaihoz kötődő könyvet, dokumentumot őriz.2007-ben az épület egy újabb szárnnyal bővült, megalakult a régió első felnőttképző központja egy multifunkciós konferenciateremmel.Intézményünkben két - rendezvények megvalósítására is alkalmas - terem található. A kisebb Erdélyi János Emlékszobában vannak kiállítva városunk jeles alakjainak, Erdélyi János költőnek és Mécs László pap-költőnek írásos dokumentumai. A nagyobb teremben pedig a Nagykaposi Csemadok 60 éve c. fotógyűjtemény tekinthető meg.Szeretnénk, hogy intézményünket minden itt élő magyar közösségi otthonának érezze.
The one we remember
Candles
Lapidaris
No candles are lit at the moment.
Light a candle for the departed by clicking the button below.
Light a candle
Silent words
Lapidaris
No one has written a memorial yet.
Write a memorial about the departed by clicking the button below.
Write memorial
Light a candle
Light a candle in memory of your lost loved one. Please, fill in your name. Adding a message is not required. The candles you light will burn for 7 days on the departed's memorial site.
You can leave a message for your loved one, in which you can tell about a shared experience, or share your thoughts with other relatives, aquaintances, or friends.

The name or names of visitor(s). E.g.: "Béla" or "Béla and family", or you can give full names, it is up to You.
Required field!

Required field!

You need to check the box that says “I am not a robot”
Edit
The name or names of visitor(s). E.g.: "Béla" or "Béla and family", or you can give full names, it is up to You.
Required field!
Required field!
Enter email address
Sign up with your email address to receive updates about any changes on the memorial page.
The e-mail address you signed up with.
 
Lapidaris